Jak zrobić kwas z buraków?

SKŁADNIKI


  • 1500 g buraków czerwonych
  • 2 kromki razowego chleba ze skórką
  • 5 ząbków czosnku (obrany)
  • 2700 ml zimnej przegotowanej wody
  • wyparzone butelki

PRZYGOTOWANIE


  • Buraki umyć, obrać i pokroić na plasterki.
  • Włożyć do słoika lub garnka kamiennego buraki, 2 kromki  chleba pokrojonego i czosnek.
  • Zalać wodą, słoik przykryć i odstawić w ciepłe miejsce. na około tydzień.
  • Po dwóch dniach wyjąć chleb.
  • Zdjąć kożuch.
  • Kwas przelać do przygotowanych butelek.
  • Szczelnie zamknąć.
  • Przechowywanie do 2 tygodni, powyżej należy pasteryzować.
  • Kwas jest podstawowym składnikiem barszczu.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *