Kurczak w potrawce

SKŁADNIKI


  • 1/2 kurczaka
  • 1 marchew, 1 pietruszka korzeń, 1/2 selera
  • 1 cebula
  • sól, pieprz, 2 ziarna ziela angielskiego
  • 5 dag masła
  • 4 dag mąki
  • 1 żółtko
  • sok z cytryny i cukier do smaku, sól, pieprz
  • 50 ml śmietany 12%

PRZYGOTOWANIE


  • Ugotować rosół na kurczaku i włoszczyźnie, przyprawach i cebuli.
  • Osobno przygotować zasmażkę do potrawki.
  • W garnuszku wymieszać mąkę z masłem i podlać zimnym rosołem (około 700 ml)  i grzać na ogniu.
  • Ciągle mieszać do połączenia się składników.
  • Dodać cukier, sok z wyciśniętej cytryny, sól, pieprz według uznania.
  • Na koniec dodać żółtko, zagotować i śmietanę.
  • Podawać natychmiast po przygotowaniu z groszkiem, marchewką i ryżem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *