Polędwiczka w ziołach

SKŁADNIKI


  • 1 duża polędwiczka wieprzowa
  • 1 pęczek zielonej pietruszki
  • 1/5 łyżeczki papryki  wędzonej w proszku
  • sól opcjonalnie
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE


  • Mięso umyć, osuszyć i smażyć na rozgrzanym oleju około 4 minut z każdej ze stron.
  • Przygotować formę i nałożyć metalową kratkę lub folię aluminiową.
  • Mięso ostudzić, posolić, posypać  papryką.
  • Pietruszkę poszatkować.
  • Na mięso posypać pietruszkę.
  • Włożyć na formę z odrobiną wody (około 20 ml) do nagrzanego do 110 stopni piekarnika na 30 minut.
  • Potem zwiększyć temperaturę do 180 i piec około 25 minut.
  • Podawać z ziemniakami, dipem i ulubionymi warzywami.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *