Zupa pomidorowa z nutą korzenną

SKŁADNIKI


  • 1/2 kurczaka
  • włoszczyzna
  • 2 litry wody
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • sól, pieprz
  • przyprawa magii według uznania
  • 1/5 łyżeczki przyprawy korzennej
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • szczypta cynamonu
  • 1 puszka pomidorów krojonych bez skórki
  • 2 łyżki gęstego przecieru pomidorowego
  • kluski: 200 g mąki, szczypta soli, 1 jajko, mleko 100ml (dodać więcej mleka jak będzie ciasto za gęste)

PRZYGOTOWANIE


  • Ugotować rosół.
  • Jak warzywa będą miękkie dodać pomidory  i przecier pomidorowy.
  • Wyjąć mięso. Wykorzystać do innej potrawy.
  • Wszystkie składniki zmiksować i dodać cynamon, gałkę, przyprawę korzenną.
  • Zagotować około 10 minut.
  • Podawać z kluseczkami.
  • Ze wszystkich podanych składników na kluski wyrobić ciasto nie zbyt rzadkie. Formować różnej wielkości kluski.
  • Wrzucić na gorącą osoloną wodę i gotować od wypłynięcia około 7 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *