Ciasto bezowo-agrestowe

SKŁADNIKI


  • 3 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 jajka
  • szczypta soli
  • 3/4 szklanki brązowego cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 1 kostka margaryny
  • 10 łyżek mleka
  • 100 g białego cukru
  • słoik konfitury z agrestu

 

PRZYGOTOWANIE


  • Żółtka oddzielić od białek.  Do żółtek dodać 100 g białego cukru i margarynę.
  • Wsypać mąkę z proszkiem, szczyptą soli, mleko. Zmiksować.
  • Podzielić na trzy równe części.
  • Jedną część połączyć z kakao, do uzyskania jednobarwnej kakaowej masy.
  • Wszystkie części przełożyć do zamrażarki na około godzinę.
  • Po tym czasie jedną jasną część rozwałkować lub zetrzeć na dużych oczkach i położyć na formę o rozmiarach 24 x 32.
  • Na nią położyć konfiturę z agrestu i położyć startą na dużych oczkach masę z kakao.
  • W międzyczasie ubić białka  ze szczyptą soli i brązowym cukrem.
  • Ubijać około 10 minut.
  • Na warstwę z kakao położyć sztywną pianę,
  • Na pianę z białek położyć  ostatnią część jasnego ciasta ( trzeć na tarce).
  • Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku około 35 minut, następnie temperaturę zmniejszyć do 150 i piec około 40 minut.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *