Kapuśniak

SKŁADNIKI


  • 500 g kapusty kiszonej
  • 3 litry wody
  • 10 ziarenek ziela angielskiego
  • 3 listki laurowe
  • 1 duża marchew
  • 1 pietruszka
  • 1/2 selera
  • 400 g ziemniaków
  • 300 g chudego wędzonego boczku

PRZYGOTOWANIE


  • Do wody włożyć przepłukaną wodą kapustę, 3 ziarenka ziela, 1 listek laurowy  i gotować, aż będzie miękka.
  • W osobnym garnku wlać około 3 litrów wody.
  • Boczek podzielić na dwie części, mniejszą i większą. Mniejszą część pokroić w kostkę i lekko przesmażyć na patelni beztłuszczowej.
  • Włożyć pozostałe  ziele, listki, boczek, warzywa umyte, obrane,  starte na dużych oczkach i gotować. Po kilkunastu minutach dodać obrane, pokrojone w kostkę ziemniaki.
  •  Do wywaru dodać kapustę.
  • Jeżeli po połączeniu wywar warzywno- mięsny będzie zbyt kwaśny dolać wówczas gorącej wody i zagotować.
  • Jeżeli będzie mało kwaśny wlać wywar z kapusty.
  • Dodać przesmażony boczek.
  • Gotować jeszcze przez kilka minut.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *