Słodki chlebek z miechunką

SKŁADNIKI


  • 250 g mąki tortowej
  • 1/2 paczki proszku do pieczenia
  • 140 g margaryny
  • 100 g cukru
  • 1 duży cukier waniliowy
  • 20 ml kolorowej wódki
  • szczypta soli
  • 4 łyżki mleka
  • 170 g  miechunki suszonej (lekko spłukać wrzątkiem, osuszyć, oprószyć mąką) lub może być również żurawina suszona
  • 30 g skórki pomarańczowej

PRZYGOTOWANIE


  • Margarynę z jajkami, cukrem, cukrem waniliowym zmiksować.
  • Dodać mąkę z proszkiem.
  • Miksować i dodać mleko i kolorową wódkę.
  • Po uzyskaniu jednolitej masy włożyć suszoną miechunkę  i skórkę pomarańczową.
  • Do średniej keksówki wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą nałożyć ciasto.
  • Piec w nagrzanym piekarniku do 170 stopni około 1 godziny.
  • Nakłuć ciasto, sprawdzić czy patyczek jest suchy.
  • W trakcie pieczenia gdy ciasto za bardzo się zrumieni nakryć je folią aluminiową.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *