Pierniczki ekspresowe

SKŁADNIKI


  • 1  i 1/2 szklanki mąki
  • 5 łyżek cukru
  • 3 łyżki wody gorącej
  • 2 i 1/2 łyżki miodu
  • 60 g  margaryny
  • 1 jajko
  • 1 płaska łyżeczka sody rozpuszczonej w wodzie
  • 2 łyżeczki przyprawy korzennej
  • 1 łyżeczka cynamonu (według uznania)
  • 1 łyżka śmietany 18%

PRZYGOTOWANIE

  • Do miski z mąką wbić jajko i wymieszać.
  • W garnuszku roztopić margarynę, miód i 2 łyżki cukru. Dodać przyprawy i wymieszać.
  • Na patelni zrumienić  3 łyżki cukru dodać wrzącą wodę i zagotować.
  • Połączyć masę z garnuszka razem z cukrem z patelni.
  • Lekko ostudzić i dodać do mąki.
  • W czasie mieszania dodać śmietanę z sodą.
  • Ciasto dobrze wyrobić.
  • Rozwałkować na stolnicy posypanej mąką.
  • Wykrawać pierniczki różnych kształtów.
  • Piec w nagrzanym piekarniku do 170 stopni około 10 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *