Bitki wieprzowe w sosie śliwkowym z zielonym pieprzem

SKŁADNIKI


  • 700 g mięsa od szynki wieprzowej
  • 1 łyżeczka pieprzu zielonego w occie
  • 6 dużych kryształków czerwonej soli himalajskiej
  • 1 łyżeczka ostrej czerwonej papryki
  • 60 ml wódeczki wiśniowej (nie polecam śliwkowej gdyż powoduje gorzki smak)
  • 12 sztuk śliwek suszonych
  • 1/2 szklanki czarnej zaparzonej herbaty
  • 1/2 łyżeczki mąki do zagęszczenia sosu (wymieszać  w minimalnej ilości zimnej wody)
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE


  • Mięso umyć, pokroić na kawałki i smażyć na gorącym tłuszczu z obu stron około 15 minut.
  • Zmniejszyć ogień i dolać gorącej herbaty, dodać śliwki uprzednio nasączone w alkoholu.
  • Przygotować pieprz zielony, wymieszać razem z solą i papryką i dodać do mięsa.
  • Podczas pieczenia dolewać herbatę i resztę alkoholu.
  • Dusić  jeszcze około 30 minut.
  • Na koniec dodać mąkę wymieszaną w wodzie.
  • Sos powinien się zagęścić.
  • Podawać z ryżem i innymi dodatkami.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *