Czekoladowa lawa

SKŁADNIKI


  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 90 g mlecznej czekolady
  • 135 g masła
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 i 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 3 jajka
  • 3 żółtka
  • 2 łyżki brandy

PRZYGOTOWANIE


  • Czekoladę pociąć na wiórki lub zetrzeć na tarce.
  • Masło wraz z czekoladą włożyć do garnuszka i roztopić. Odstawić na bok.
  • Do malaksera włożyć mąkę, cukier, jajka i żółtka, przełożyć masę czekoladową, brandy i cukier waniliowy.
  • Kilka minut miksować.
  • Przygotować ramekiny albo inne foremki, natłuścić, oprószyć kakao.
  • Nałożyć ciasto.
  • Piec w nagrzanym piekarniku do 210 stopni od 10 do 14 minut w zależności od wielkości foremek.
  • Z zewnątrz ciasto musi być upieczone, wewnątrz czekolada musi być rzadka i powinna wypływać.
  • Podawać z lodami, cukrem waniliowym lub owocami.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *