Polędwiczki po grecku

SKŁADNIKI


  • 500 g polędwiczki wieprzowej
  • 3 marchewki
  • 2 korzenie pietruszki
  • 1/2 dużego selera
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • sól, pieprz opcjonalnie
  • papryka w proszku czerwona łagodna
  • 2 cebule duże
  • 1 łyżka masła klarowanego

PRZYGOTOWANIE


  • Polędwiczki umyć, osuszyć, pokroić w kostkę.
  • Smażyć na dużym ogniu z obu stron, aż się zrumienią.
  • Na innej patelni zrumienić pokrojoną w kostkę cebulę na maśle klarowanym.
  • Marchew, seler i pietruszkę umyć, obrać i zetrzeć na dużych oczkach.
  • Dodać do cebuli.
  • Podpiec, dolać trochę gorącej wody, ziele angielskie, pozostałe przyprawy.
  • Po kilkunastu minutach duszenia dodać usmażone polędwiczki.
  • Dusić na wolnym ogniu około 30 minut.
  • Podawać z ryżem, kluseczkami.
  • Bardzo smaczne także jest na zimno.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *