Katarzynki

SKŁADNIKI


  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 1 łyżeczka sody
  • 25 g drożdży
  • 50 g masła
  • 1 czubata łyżka miodu
  • 3 łyżeczki przyprawy korzennej
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 jajko

PRZYGOTOWANIE


  • Miód z masłem rozpuścić w garnuszku i po chwili dodać pokruszone drożdże, wymieszać.
  • Osobno mąkę połączyć z sodą, przyprawą, cukrem pudrem i dodać lekko przestudzoną masę.
  • Zagnieść i wyrobić ciasto, jak ciasto będzie się kruszyć dodać trochę mleka lub wody.
  • Rozwałkować i wycinać pierniczki o kształcie katarzynek.
  • Piec w nagrzanym piekarniku do 190 stopni około 12 minut.
  • Można smarować  lukrem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *