Ciasto jogurtowe z powidłami

SKŁADNIKI


  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 słoik powideł
  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki oleju

PRZYGOTOWANIE


  • W jednej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sól.
  • W drugiej misce wymieszać mokre składniki jak olej, jogurt, jajka.
  • Nie stosować miksera ani innego urządzenia elektrycznego.
  • Łyżką wymieszać i połączyć wszystkie składniki mokre.
  • Następnie połączyć suche i mokre razem.
  • Pamiętać należy o zasadzie dodawania składników suchych do mokrych a nie odwrotnie.
  • Ciasto przełożyć do formy 20 cm na 30 cm albo keksówki wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą.
  • Na wierzch ciasta wyłożyć powidła i czubkiem noża rozprowadzić.
  • Piec w nagrzanym piekarniku w 190 stopniach od 60 do 70 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *