Bezowy blat

SKŁADNIKI


  • 9 białek
  • 1 łyżeczka octu
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 500 g  drobnego cukru
  • szczypta soli

PRZYGOTOWANIE


  • Białka ubijać w malakserze na najwyższych obrotach.
  • Po 2 minutach ubijania dodawać partiami cukier.
  • Po około 8 minutach ubijania dodać mąkę ziemniaczaną, sól i łyżeczkę octu.
  • Piana może być ubijana przez kilkanaście minut.
  • Na pergaminie zaznaczyć koło około 25 cm i położyć na tym miejscu  pianę, kilkoma ruchami  uformować.
  • Piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni około 30 minut.
  • Zmniejszyć temperaturę do 140 stopni i piec około 60 minut.
  • Piec wyłączyć, bezę pozostawić w piekarniku na kilka godzin.

Komentarze Dodaj swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *