Wegański rosół

SKŁADNIKI


  • 2 litry wody
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 seler
  • biała część pory
  • 1 łyżka oleju słonecznikowego
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 listek laurowy
  • 1/5 łyżeczki imbiru w proszku
  • sól, pieprz do smaku
  • makaron bez jajek

PRZYGOTOWANIE


  • Do zimnej wody włożyć umyte, obrane i pokrojone warzywa.
  • Dodać ziele, listek laurowy, pieprz, cebulę, czosnek.
  • Od momentu zagotowania zmniejszyć gaz i dalej trzymać na wolnym ogniu około 70 minut.
  • Pod koniec gotowania dodać sól do smaku, imbir i olej.
  • Rosół podawać z makaronem bez jajek z dodatkiem pokrojonej marchwi.
  • Pozostałe warzywa wykorzystać do sałatki.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *