Strucla z marcepanem i bakaliami

SKŁADNIKI


  • 450 g mąki pszennej
  • 50 g drożdży świeżych
  • 100 g cukru
  • 3 żółtka
  • 100 ml mleka
  • torebka cukru waniliowego
  • 200 g masła
  • szczypta soli
  • 100 g masła do polania ciasta po upieczeniu
  • 100 g cukru pudru do posypania ciasta po upieczeniu
  • 200 g rodzynek (namoczone, osuszone i oprószone mąką)
  • 100 g pokrojonych orzechów włoskich
  • 200 g masy marcepanowej
  • 2 łyżki soku z cytryny

PRZYGOTOWANIE


  • Zrobić rozczyn z pokruszonych drożdży,z  2 łyżek cukru,100 ml  mleka, 3 łyżek mąki. Wymieszać, przykryć ściereczką.
  • Odstawić na 20 minut do wyrośnięcia.
  • Osobno połączyć mąkę, cukier, żółtka i wyrośnięty rozczyn, szczyptę soli.
  • Wyrabiać, potem dodać roztopione 200 g masła i orzechy.
  • Dodać rodzynki i odstawić na około 1 godzinę ciasto w ciepłe miejsce.
  • Po wyrośnięciu lekko wyrobić.
  • Rozwałkować ciasto.
  • Masę marcepanową połączyć z sokiem z cytryny.
  • Masę położyć na rozwałkowane ciasto.
  • Jeden bok ciasta zawinąć na masę, a drugi bok ciasta na nim.
  • Masa nie powinna wychodzić poza ciasto, końcówki ciasta zawinąć.
  • Całe ciasto przełożyć do aluminiowej foremki, albo przygotować z folii aluminiowej otoczkę, zabezpieczającą ciasto przed nadmierną utratą pierwotnego  kształtu.
  • Piec w nagrzanym do 190 stopni piekarniku oo 60 do 70 minut.
  • Sprawdzić czy patyczek  jest suchy.
  • Natychmiast po wyciągnięciu ciasta z piekarnika polać roztopionym masłem i posypać grubo cukrem pudrem.
  • Ciasto można zawinąć folią spożywczą i przechowywać dwa tygodnie.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *