Gnocchi piemonckie

SKŁADNIKI


  • 500 g ugotowanych przepuszczonych przez praskę ziemniaków
  • 5 łyżek mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 1/2 łyżeczka soli
  • pieprz opcjonalnie
  • woda do gotowania osolona z 2 łyżkami oleju

PRZYGOTOWANIE


  • Ziemniaki sprasowane i ostudzone wymieszać z mąką, proszkiem do pieczenia, żółtkiem, jajkiem, solą i pieprzem.
  • Palcami uformować wałeczki około 4 cm i spłaszczyć widelcem.
  • Gotować w wodzie, 2 minuty po wypłynięciu.
  • Podawać z sosem grzybowym lub pomidorowym.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *