Pierniczki Babci Niny

SKŁADNIKI


  • 2 kg mąki pszennej
  • 3 łyżeczki sody rozpuszczonej w 1/2 szklanki wody
  •  450 g miodu prawdziwego (można dodawać miód prawdziwy lub sztuczny lub pół na pół)
  • 1 słoik melasy (400 g)
  • 400 g cukru pudru
  • 400 g tłuszczu – może być margaryna
  • 3 jajka
  • 3 -4 paczki przypraw do pierników
  • 4 łyżki kakao

PRZYGOTOWANIE


  • Masło, jajka, cukier i kakao wymieszać.
  • Dodać miód, melasę, przyprawy i trochę mąki z sodą rozpuszczoną w wodzie.
  • Wszystko zmiksować.
  • Dodawać powoli mąkę i dobrze ciasto wyrobić.
  • Jak ciasto będzie rzadkie należy dodać dodatkowo mąkę.
  • Po uzyskaniu jednolitej masy, ciasto  owinąć folią spożywczą.
  • Włożyć na około 2 do 3 godzin do lodówki (nie do zamrażarki!).
  • Potem ciasto delikatnie wyrobić, podzielić na części i rozwałkować .
  • Wycinać pierniczki, różnych kształtów na posypanej mąką stolnicy.
  • Piec w nagrzanym do 190 stopni piekarniku około 10 minut.
  • Zaraz po wyciągnięciu będą miękkie, później będą twarde.
  • Pierniki można ozdobić według uznania.
  • Przechowywać w puszce lub kartoniku.
  • Można do puszki włożyć kawałek jabłka lub skórki od chleba, aby pierniki zmiękły.
  • Należy pamiętać o ciągłej wymianie jabłek lub skórki, żeby pierniki nie spleśniały.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *