Polędwiczki z farszem grzybowo-mięsnym

SKŁADNIKI


  • 2 duże polędwiczki wieprzowe
  • 50 g suszonych grzybów (namoczonych około 2 godzin)
  • 1/2 suchej bułki (bułkę namoczyć w szklance mleka)
  • pęczek natki pietruszki
  • sól, pieprz według uznania
  • 1/4 łyżeczki ostrej sproszkowanej papryki
  • 1/2 łyżeczki łagodnej sproszkowanej papryki
  • 1 duża cebula
  • 1 jajko

PRZYGOTOWANIE


  • Mięso umyć, osuszyć, z obu stron każdej polędwiczki odciąć około 4 cm mięsa.
  • Każdą polędwiczkę naciąć wykonując sprawnym ruchem ręki otwory po obu bokach, wyciągając wewnętrzną część mięsa.
  • Polędwiczka będzie wzdłuż  wewnętrznej części pusta (tak jak rura).
  • Mięso uzyskane z boków i z wnętrza polędwiczek wraz z cebulą  i grzybami zmielić.
  • Dodać sól, pieprz oraz namoczoną, ale odsączoną bułkę, jajko.
  • Wszystkie składniki wymieszać z pokrojoną pietruszką.
  • Przygotowanym farszem napełnić polędwiczki.
  • Na zewnątrz mięso posypać przyprawami, smażyć na rozgrzanym oleju z każdej strony około 20 minut.
  • Lekko podlać gorącą wodą i dusić jeszcze około 20 minut.
  • Podawać z warzywami, ziemniakami puree.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *