Rogaliki orzechowe

SKŁADNIKI


  • 500 g mąki
  • 290 g masła
  • 100 g cukru
  • 1 duża paczka cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 180 g zmielonych orzechów laskowych
  • szczypta soli
  • 70 g miodu do ciasta
  • 50 g miodu do posmarowania rogalików po upieczeniu
  • 2 jaja
  • cukier trzcinowy do posypania rogalików po upieczeniu około  100 g

PRZYGOTOWANIE


  • Masło, mąkę, cukier i cukier waniliowy, sól, orzechy i jajka zmiksować.
  • Uformować jednolitą masę i zawinąć w folię spożywczą.
  • Wstawić na noc do lodówki.
  • Z ciasta uformować wałeczki długości 7 cm, średnicy około 1 cm i na pergaminie ułożyć w kształcie rogalików.
  • Piec w nagrzanym piekarniku do 190 stopni około 10 minut.
  • Zaraz po wyjęciu posmarować rozpuszczonym miodem i posypać cukrem trzcinowym.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *