Keks angielski

SKŁADNIKI


  • 120 g margaryny
  • 100 g cukru
  • 1 paczka cukru waniliowego
  • 2 jajka
  • 3 łyżki wódki kolorowej
  • 250 g mąki
  • 1/2 paczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki mleka
  • 140 rodzynek
  • 100 g suszonych moreli
  • 50 g orzechów włoskich

PRZYGOTOWANIE


  • W malakserze zmiksować margarynę, cukier i cukier waniliowy, jajka.
  • Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem, mleko.
  • Na koniec dodać alkohol i rodzynki, morele, orzechy.
  • Formę keksówkę wysmarować tłuszczem oprószyć mąką i wyłożyć ciasto.
  • Piec nagrzać do 180 stopni i piec około 1 godziny i 20 minut.
  • Sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest suche.
  • Ciasto polukrować i ozdobić według uznania.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *