Kostka z marcepanem i borówką

SKŁADNIKI


  • 8 jaj
  • 250 g cukru drobnego
  • 250 g mąki
  • 1 opakowanie proszku do pieczenia
  • 200 g marcepanu
  • 2 łyżki cukru pudru
  • słoik borówek około 220 g
  • 200 g serka maskarpone
  • czekolada mleczna 150 g
  • kandyzowane czereśnie

PRZYGOTOWANIE


  • Jaja ubić z cukrem na puszystą masę.
  • Ubijać około 10 minut.
  • Dodać mąkę z proszkiem i lekko wymieszać.
  • Na formę prostokątną około 20 na 37 cm wyłożoną pergaminem rozłożyć równomiernie ciasto.
  • Piec w nagrzanym do 200 stopni piekarniku około 14 minut.
  • Sprawdzić czy patyczek jest suchy.
  • Ciasto po wyjęciu przełożyć na kratkę kuchenną.
  • Ciasto przeciąć wzdłuż na dwie równe części.
  • W międzyczasie miksować  maskarpone z borówkami.
  • Na dolną część ciasta wyłożyć  krem, a na to rozwałkowany marcepan wymieszany z cukrem pudrem.
  • Przykryć górną część ciasta i polać roztopioną mleczną czekoladą.
  • Udekorować czereśnią kandyzowaną lub innym ulubionym przysmakiem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *