Pasztet z wieprzowego mięsa

SKŁADNIKI


  • 1,5 kg wątroby wieprzowej
  • 1 kg boczku wieprzowego
  • 1kg łopatki wieprzowej
  • 1 kg karkówki wieprzowej
  • 100 g majeranku
  • 1 łyżka pieprzu
  • 1 łyżka płaska soli
  • 1 płaska łyżeczka gałki muszkatołowej
  • 1 płaska papryki sproszkowanej
  • 3 jajka
  • 3 cebule
  • plastry boczku wędzonego do wyłożenia form

PRZYGOTOWANIE


  • Wątrobę sparzyć.
  • Mięso upiec w piekarniku przyprawiając według smaku tylko pieprzem i papryką.
  • Wymienione przyprawy dodać do mięsa zmielonego.
  • Wątrobę i mięso zmielić  z cebulą dwa razy.
  • Dodać jajka, przyprawy i dobrze mięso wymieszać  kilka minut.
  • Formy najlepiej keksówki obłożyć boczkiem dolną warstwę, boki i na wierzch nałożonego mięsa.
  • Piec w nagrzanym piekarniku do 190 stopni około 1,5 godzin.
  • Podawać można  z dipami i sosami.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *