Piernik francuski

SKŁADNIKI


  • 250 g miodu
  • 260 g mąki pszennej
  • 120 g cukru pudru
  • 1 opakowanie proszku do pieczenia
  • 1 duże opakowanie cukru waniliowego
  • 2 jajka
  • 110 ml mleka
  • 2 łyżeczki przyprawy do pierników
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki imbiru

PRZYGOTOWANIE


  • Miód w garnku podgrzać.
  • Zalać gorącym miodem mąkę z proszkiem, przyprawami i cukrem.
  • Następnie dodać jajka, mleko.
  • Wszystko dokładnie wymieszać.
  • Wysmarować formę masłem i oprószyć mąką.
  • Piec w nagrzanym piekarniku do 190 stopni około 30 minut i w 160 stopniach około 440 minut.
  • Sprawdzić przed wyjęciem czy patyczek jest suchy.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *