Bagietka

SKŁADNIKI


  • 3/4 szklanki mleka
  • 1,5 łyżeczki cukru
  • 1,5 łyżeczki masła
  • 3/4 szklanki wody ciepłej
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1 paczka suszonych drożdży
  • 3 szklanki mąki pszennej

PRZYGOTOWANIE


  • Mąkę wymieszać z drożdżami.
  • Mleko podgrzać z masłem, cukrem.
  • W malakserze miksować mleko z masłem, cukrem i wodę i mąką z drożdżami.
  • Dodać sól i ciasto przełożyć do miski.
  • Odstawić na 30 do 40 minut do wyrośnięcia.
  • Ciasto podzielić na pół i uformować dwie bagietki  o długości 30 do 40 cm.
  • Oddzielić papierem bagietki na formie natłuszczonej.
  • Odstawić ponownie, ale na 30 minut.
  • Piec w nagrzanym piekarniku do 230 stopni około 12 minut, następnie zmniejszyć do 200 stopni i piec około 13 minut.
  • Aby uzyskać chrupiące bagietki należy pod formę na spodzie piekarnika postawić naczynie żaroodporne z gorącą wodą.

5 Comments Dodaj swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *