Keks staropolski

SKŁADNIKI


  • 350 g mąki pszennej
  • 280 g cukru brązowego
  • 1 paczka cukru waniliowego
  • 100 g masła
  • 1 mała paczka proszku do pieczenia
  • 150 g orzechów włoskich pokrojonych
  • 150 g figi suszonej pokrojonej
  • 100 g moreli suszonych pokrojonych
  • 6 jaj całych
  • 5 żółtek

PRZYGOTOWANIE


  • W malakserze zmiksować  żółtka i całe jaja, cukier, cukier waniliowy, mąkę z proszkiem do pieczenia.
  • Dodać rozpuszczone letnie masło i orzechy wraz z daktylami, figami, orzechami.
  • Wszystko dokładnie miksować.
  • Do formy keksówki natłuszczonej i wyłożonej pergaminem nałożyć ciasto.
  • Piec w nagrzanym piekarniku do 190 stopni od 1 i 15 minut do 1 i 30 minut.
  • Sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest suche.
  • Ciasto polukrować lub posypać cukrem pudrem.
  • Ciasto po owinięciu folią spożywczą można przechowywać w chłodnym miejscu do 2 tygodni.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *