Racuchy drożdżowe

SKŁADNIKI


  • 2 szklanki mąki
  • 3 łyżki cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1/5 łyżeczki soli
  • 2 łyżki oleju
  • 40 g świeżych drożdży
  • 1 i 3/4 szklanki ciepłej wody
  • olej do smażenia racuchów
  • cukier puder do posypania

PRZYGOTOWANIE


  • W ciepłej wodzie rozpuścić drożdże.
  • W malakserze miksować mąkę, cukier i cukier waniliowy, sól, olej.
  • Dodać powoli rozpuszczone drożdże i miksować około 6 minut.
  • Odstawić w ciepłe miejsce na około 40 minut.
  • Po tym czasie rozgrzać na patelni z cienkim dnem lub w garnku olej (do wysokości 4 cm).
  • Włożyć plaster obranego, surowego ziemniaka. Jak będzie brązowiał to znaczy, że można rozpocząć smażenie racuchów.
  • Nakładać łyżką maczaną w oleju, smażyć na wolnym ogniu po kilka minut z obu stron.
  • Muszą lekko urosnąć i zrumienić się.
  • Podawać z cukrem pudrem.
  • Smaczne są również z powidłami.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *