Faworki

SKŁADNIKI


  • 250 g mąki pszennej
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżka kopiasta masła
  • 2 jajka
  • 1 łyżka octu
  • 1 łyżka spirytusu
  • 100 g śmietany kwaśnej
  • szczypta soli
  • olej do smażenia około 1 i 1/2 litra
  • cukier puder do posypania
  • 1 ziemniak obrany pokrojony w cm plasterki

PRZYGOTOWANIE


  • Mąkę wymieszać na stolnicy z cukrem, jajami, octem, spirytusem, śmietaną i szczyptą soli.
  • Ciasto zagnieść i wyrabiać około 20 minut, musi być tak twarde jak na makaron.
  • Ciasto zawinąć w folię i odstawić do lodówki na około godzinę.
  • Olej rozgrzać w garnku. Do gorącego tłuszczu wrzucać od czasu do czasu kawałek surowego ziemniaka.
  • Ciasto rozwałkować na stolnicy, wycinać paski. Radełkiem lub nożem naciąć środek paska. Przełożyć jeden koniec paska przez przecięcie.
  • Smażyć na złoty kolor.
  • Wyciągać na bibułę lub białe serwetki, aby odsączyć z tłuszczu.
  • Posypać cukrem pudrem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *