Bitki wołowe

SKŁADNIKI


  • 1/2 kg mięsa wołowego (może być polędwica)
  • mąka do  oprószenia mięsa
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 duża łyżka majeranku
  • sól, pieprz według uznania
  • 1/4 łyżeczki tymianku
  • kilka ziarenek różowego pieprzu
  • 300 ml zaparzonej gorącej czarnej herbaty
  • kawałeczek chleba razowego
  • olej do smażenia lub patelnia do smażenia beztłuszczowego

PRZYGOTOWANIE


  • Mięso umyć, osuszyć i pokroić na plastry.
  • Plastry rozbić, oprószyć mąką położyć na patelnię.
  • Smażyć po 5 minut z każdej strony.
  • Posypać przyprawami i rozmiażdżonym czosnkiem. Po zrumienieniu mięsa, dolać trochę gorącej zaparzonej  czarnej herbaty i pokruszony kawałeczek chleba.
  • Dusić na wolnym ogniu około 50 minut, dolewając herbaty.
  • Mięso musi być kruche.
  • Podawać z ziemniakami, sałatką porową i z  sałatką z buraków w zalewie octowej.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *