Wołowina z pieczarkami

SKŁADNIKI


  • 500 g wołowiny
  • 500 g pieczarek
  • 1 papryka świeża
  • 2 cebule czerwone
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz opcjonalnie
  • papryka czerwona ostra sproszkowana opcjonalnie
  • olej do smażenia lub patelnia do pieczenia bez tłuszczu

PRZYGOTOWANIE


  • Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę.
  • Na patelnię położyć mięso i piec około 30 minut.
  • Na osobnej patelni zrumienić na tłuszczu cebulkę, dodać umyte, obrane, osuszone i pokrojone pieczarki. Dusić około 20 minut.
  • Po 30 minutach pieczenia mięsa,  doprawić je, dodać umytą, pokrojoną paprykę.
  • Piec jeszcze około 40 minut na wolnym ogniu. W razie potrzeby dolać gorącą wodę.
  • Pieczarki dodać do mięsa i dusić około 15 minut.
  • Podawać z kluskami śląskimi.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *