Babka łaciata

SKŁADNIKI


  • 500 g maki pszennej z małą paczką proszku do pieczenia
  • 250 g masła
  • 350 g cukru
  • 4 jajka
  • 1 mała szklanka mleka
  • 3 łyżki kakao
  • 2 paczki cukru waniliowego
  • masło i bułka tarta do wysmarowania i posypania formy

PRZYGOTOWANIE


  • Masło wraz z 250 g cukru zmiksować na puszystą masę.
  • Dodać żółtka, cukier waniliowy i jeszcze miksować.
  • Dodać mąkę z proszkiem, mleko i  na koniec ubitą pianę z białek.
  • Ciasto podzielić na dwie równe części.
  • Do jednej z nich dodać resztę cukru i kakao. Jak będzie masa bardzo gęsta to wlać trochę mleka.
  • Jasną część ciasta wyłożyć na przygotowaną formę, a na nią ciemną część ciasta.
  • Piec w nagrzanym do 190 stopni piekarniku około 1 i 1/2 godziny.
  • Jak ciasto będzie zbyt szybko się rumieniło położyć folię aluminiową.
  • Sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest suche.
  • Wyjąć  ciasto, ostudzić. Polać polewą czekoladową, lukrową lub cukrem pudrem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *