Kurczak w melasie

SKŁADNIKI


  • 2 udka kurczaka (podzielone na dwie części)
  • 2 łyżki melasy
  • 1 łyżka miodu
  • sól, pieprz
  • 1/2 łyżeczki majeranku
  • 1 łyżeczka soku  z cytryny
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE


  • W misce wymieszać melasę, miód, sól, pieprz, majeranek.
  • Pędzlem nałożyć masę na udka i odstawić na godzinę.
  • Mięso położyć na gorący tłuszcz.
  • Smażyć na dużym ogniu z obu stron przez kilka minut.
  • Mięso skropić cytryną i dolać odrobinę gorącej wody.
  • Dusić pod przykryciem około 35 minut.
  • Podawać z ziemniakami przeciśniętymi przez praskę i  groszkiem z marchewką.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *