Pasztet z indyczych wątróbek

SKŁADNIKI


  • 500 g indyczych wątróbek (umyte, osuszone, pokrojone)
  • 100 g masła
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 gruszka (obrana ze skóry i starta)
  • 70 ml koniaku lub whisky
  • różowa sól i pieprz opcjonalnie
  • 2 ziarenka różowego pieprzu
  • 60 g masła  do polania na masę przed podaniem

PRZYGOTOWANIE


  • Na patelni roztopić masło i zeszklić drobno pokrojoną cebulę i czosnek.
  • Po kilku minutach dodać startą gruszkę. Wymieszać składniki i dusić kilka minut.
  • Wyłożyć na miseczkę.
  • Na tej samej patelni smażyć wątróbkę około 5 minut.
  • Dodać do niej masę z cebuli, czosnku i gruszki.
  • Wszystko dokładnie dusić około 4 minut i wlać alkohol.
  • Dodać sól, pieprz czarny i różowy.
  • Przełożyć do blendera i zmiksować na jednolitą masę.
  • Jeśli masa będzie rzadka to przelać przez sito i rozlać do miseczek. (Uzyskujemy rzadką z wątróbek mniej dopieczonych)
  • Jeśli będzie dosyć gęsta przekładamy zaraz do miseczek.
  • Po kilku godzinach, krótko przed podaniem wlewamy roztopione masło na wierzch pasztetu.
  • Można przechowywać w lodówce do kilku dni lub zamrozić.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *