Makaronowa zapiekanka

SKŁADNIKI


  • 12 sztuk makaronu (dużych rurek z pszenicy durum)
  • 150 g startego sera mozarella
  • 600 g mięsa mielonego od szynki
  • 1 puszka pomidorów
  • 1 papryka czerwona
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 cebula cukrowa lub zwykła
  • 2 żółtka
  • 1 jajko
  • 200 ml śmietany 12%
  • 1 płaska łyżka soli do gotowania makaronu
  • sól, pieprz opcjonalnie
  • suszona bazylia, oregano  opcjonalnie
  • 2 łyżki masła klarowanego

PRZYGOTOWANIE


  • Masło rozpuścić na patelni.
  • Dodać pokrojoną w kostkę cebulę,  paprykę i mięso, przyprawy. Dusić na małym ogniu około 20 minut.
  • Po tym czasie dodać pomidory,  zmiażdżony czosnek i przyprawy. Znowu dusić około 20 minut. W razie potrzeby dolać gorącej wody.
  • Osobno w garnku zagotować wodę z 1 płaską łyżkę soli, włożyć makaron i gotować około 10 minut.
  • Wyjąć odsączyć.
  • Poczekać aż ostygnie i nadziewać farszem mięsnym.
  • W blenderze zmiksować 2 żółtka i jedno całe jajko dodać sól, śmietanę, dobrze wymieszać.
  • Makaron z nadzieniem włożyć do żaroodpornego naczynia, polać sosem z jajek i śmietany.
  • Na wierzch posypać serem.
  • Zapiekać około 30 minut w temperaturze 190 stopni. Potrawę wkładamy do średnio nagrzanego piekarnika.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *