Mielone z orzechami

SKŁADNIKI


  • 500 g mięsa mielonego od szynki wieprzowej
  • 250 g drobno pokrojonych orzechów włoskich
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/5 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka płaska soli (można według uznania)
  • 1/2 łyżeczki białego mielonego pieprzu
  • 2 jajka
  • 1 świeża bułka namoczona w mleku (na około 30 minut)
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE


  • Do miski włożyć mięso, sól, jajka, pieprz i czosnek. Dokładnie wymieszać i odstawić na kilka minut.
  • Na patelni zeszklić cebulę.
  • Do mięsa dodać odsączoną bułkę i bardzo dokładnie wymieszać. Połączyć z lekko ostudzoną cebulą.
  • Wsypać gałkę, orzechy.  Wymieszać i formować kulki dowolnej wielkości.
  • Na patelni rozgrzać olej (kilka cm oleju), położyć kotlety mielone.
  • Smażyć z obu stron po kilka minut.
  • Patelnię przykryć, dolać trochę gorącej wody i dusić jeszcze około 20 minut.
  • Podawać z ulubionymi dodatkami.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *