Medaliony z polędwiczek

SKŁADNIKI


  • 1 duża polędwiczka wieprzowa
  • 1 łyżka majeranku
  • 2 łyżki oliwy
  • 3 łyżki oleju
  • 1/5 łyżeczki papryki ostrej czerwonej
  • pieprz i sól po 1/4 łyżeczki
  • mąka do oprószenia mięsa
  • szklanka gorącej zaparzonej herbaty

PRZYGOTOWANIE


  • Mięso umyć, osuszyć, pokroić na 3 cm krążki. Polać oliwą,  posypać solą i pieprzem.
  • Odstawić na noc lub kilka godzin do lodówki.
  • Następnie każdy kawałek mięsa rozmiażdżyć dłonią.
  • Posypać majerankiem i papryką, oprószyć mąką z obu stron.
  • Smażyć na gorącym oleju z obu stron. Dolewać gorącej herbaty i dusić pod przykryciem około 40 minut.
  • Podawać z kaszą i warzywami.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *