Zupa z ziemniaków

SKŁADNIKI


  • 1kg ziemniaków
  • 300 g boczku wędzonego
  • 2 litry wody
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1 plaster selera
  • 1 łyżka vegety
  • 2 ząbki czosnku zmiażdżonego
  • 1 duża cebula drobno pokrojona
  • 2 listki laurowe
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 ziarenka pieprzu (najlepiej różowy)
  • 1 łyżka majeranku

PRZYGOTOWANIE


  • Wodę zagotować, włożyć boczek i marchew, pietruszkę i seler.
  • Dodać obrane i pokrojone na kilka części ziemniaki.
  • Dodać czosnek, pokrojoną i zeszkloną na patelni cebulę, vegetę, liście i ziarenka pieprzu i ziela angielskiego.
  • Gotować do uzyskania miękkich ziemniaków.
  • Wyjąć boczek, pietruszkę i seler. Resztę zmiksować blenderem.
  • Posypać majerankiem i jeszcze raz zagotować.
  • Na miseczki położyć plastry boczku i wlać zupę.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *