Bułeczki gotowane w wodzie z sodą i pieczone

SKŁADNIKI


  • 500 g mąki pszennej
  • 1 torebka suchych drożdży
  • 40 g masła stopionego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 300 ml wody letniej
  • woda do obgotowywania bułeczek około 2 litry z 4 łyżkami sody oczyszczonej i 1 łyżka soli
  • sól gruboziarnista

PRZYGOTOWANIE


  • Mąkę, drożdże, sól, wodę letnią wymieszać w malakserze na dwójce hakiem.
  • Po kilku minutach dodać masło. Wyrabiać kilka minut.
  • Uformować kulę lekko oprószyć mąką i odstawić na około 1 godzinę w ciepłe miejsce.
  • Po godzinie jeszcze raz wyrobić i uformować równej wielkości bułki.
  • Przygotować kąpiel z sody i soli.
  • Na wrzątek wkładać bułki albo łyżką cedzakową albo na specjalnym sicie na 30 sekund bułki.
  • Wyciągać na blaszkę, odsączyć, naciąć ostrym nożem bułki. Posypać solą.
  • Piec w nagrzanym do 200 stopni piekarniku około 20 minut.
  • Zrumienione wyciągnąć i ostudzić.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *