Pasztet z gęsich wątróbek

SKŁADNIKI


  • 1 kg wątróbki gęsiej
  • 1/4 szklanki czerwonego wina
  • 1 czerwona cebula
  • 1 jabłko
  • 1 brzoskwinia z kompotu
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz opcjonalnie
  • masło klarowane

PRZYGOTOWANIE


  • Wątróbkę umyć, osuszyć.
  • Na maśle klarowanym zrumienić lekko cebulę, czosnek.
  • Zetrzeć na tarce obrane ze skóry jabłko i drobno pokroić brzoskwinię.
  • Do cebuli dodać  wątróbkę, lekko przesmażyć i połączyć z jabłkiem i brzoskwinią.
  • Smażyć razem, nie doprowadzając do wysuszenia wątróbki.
  • Na koniec smażenia dodać sól, pieprz, gałkę i wino.
  • Jeszcze raz wymieszać.
  • Na dużym ogniu 3 minuty smażyć.
  • Odstawić, po 20 minutach wszystkie składniki zmiksować blenderem do uzyskania jednolitej masy.
  • Podawać na następny dzień.
  • Pasztet można zamrażać.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *