Bułeczki z Hotelu Parker House w Bostonie

SKŁADNIKI


  • 300 g mąki pszennej
  • 180 ml mleka letniego
  • 35 g masła roztopionego
  • 1 łyżka cukru
  • 1 jajko
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 7 g suszonych drożdży
  • 50 g masła roztopionego do posmarowania bułek

PRZYGOTOWANIE


  • Mąkę, jajko, cukier, sól, drożdże, mleko mieszać i wyrabiać hakiem  (malaksera)  ciasto.
  • Pod koniec wyrabiania dodać roztopione masło.
  • Ciasto musi być sprężyste.
  • Posypać mąką miskę i uformowane w  kulę ciasto włożyć do niej.
  • Ciasto musi rosnąć w ciepłym miejscu około 1 i 1/2 godziny.
  • Po tym czasie ciasto jeszcze raz krótko wyrabiać.
  • Rozwałkować na stolnicy utworzyć duży prostokąt 30 na 50 cm.
  • Kroić paski 5 cm  na kilka części, tak aby można było  każdy pasek ciasta posmarować roztopionym masłem i zawinąć do 3/4 długości paska (pozostawiając 1,5 cm ).
  • Pojedyncze bułeczki tak układać, aby  zachodziły na wystającą część jedna na drugą.
  • Ułożone na formie bułki posmarować masłem (pamiętać należy, aby bułki były wewnątrz posmarowane i na zewnątrz).
  • Piec w nagrzanym piekarniku do 220 stopni około 15 minut.
  • Bułki są maślane, puszyste i przepyszne.

Inspiracją pieczenia bułeczek jest przepis, który  pochodzi ze strony chleb moja domowa piekarnia mirabelka.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *