Stefanka i herbatniki

SKŁADNIKI


  • herbatniki petit beurre około 500 g na formę 22 cm na 32
  • masa grysikowa:
  • 3 szklanki mleka
  • 6 łyżek kaszki manny
  • 250 g masła miękkiego
  • 180 g cukru
  • polewa czekoladowa:
  • 200 g margaryny
  • 100 g cukru
  • 4 łyżki kakao
  • 4 łyżki mleka
  • 1 i 1/2 słoika powideł

PRZYGOTOWANIE


  • Mleko zagotować z kaszą manną, ciągle mieszać, aby nie powstały grudki.
  • Ostudzić.
  • Osobno ubić masło z cukrem na puszystą masę, następnie dodawać po łyżce przestudzone mleko z kaszką manną.
  • Na formę z pergaminem położyć 1 warstwę ciastek, na to 1/2  powideł, 1/3 masy grysikowej, herbatniki,  2 połowę powideł, masa grysikowa, ciastka.
  • W garnku przygotować polewę,  rozpuścić margarynę, wsypać pozostałe składniki, wymieszać i lekko ostudzić.
  • Na ciastka polać lekko wystudzoną polewę, wykonaną ze wszystkich składników
  • Podawać na następny dzień.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *