Chlebek turecki

SKŁADNIKI


  • 700 g mąki pszennej
  • 9 g suszonych drożdży
  • 350 ml mleka
  • 3 łyżki roztopionego masła
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 1/2 szklanki melasy
  • 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (pył, a nie granulki)
  • 150 g rodzynków
  • jajko wymieszane z 2 łyżeczkami mleka do posmarowania ciasta

PRZYGOTOWANIE


  • Melasę rozpuścić w mleku, lekko przestudzić.
  • Mąkę wymieszać z drożdżami, cukrem, kawą.
  • Dolewać mleko z melasą.
  • Wyrabiać około 17 minut. Dodać masło.
  • Jeszcze chwilę wyrabiać i dodać rodzynki.
  • Dobrze wymieszać.
  • Odstawić w ciepłe miejsce na 1 i 1/2 godziny.
  • Podzielić na tyle części ile wejdzie do keksówek.
  • Posmarować keksówki tłuszczem i posypać mąką.
  • Ciasto posmarować jajkiem wymieszanym z mlekiem.
  • Piec w nagrzanym piekarniku do 190 stopni około 30 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *