Kluski francuskie puszyste

SKŁADNIKI


  • 200 maki pszennej (najlepsze są z mąką krupczatką)
  • 4 jajka
  • 1/3 kostki masła
  • sól, pieprz opcjonalnie

PRZYGOTOWANIE


  • Masło zmiksować z żółtkami, solą i pieprzem.
  • Białka ubić na sztywno.
  • Dodawać do masy tłuszczowo-żółtkowej  mąkę po łyżce i białka.
  • Dalej miksować.
  • Po uzyskaniu jednolitej masy.
  • Kłaść łyżką na gorącą osoloną wodę.
  • Po wypłynięciu gotować jeszcze 3 minuty.
  • Wyjąć łyżką cedzakową.
  • Podawać do gulaszu lub innych potraw.
  • Same kluski smakują również z masłem lub twarogiem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *