Pita

SKŁADNIKI


  • 4 szklanki mąki pszennej chlebowej
  • 1 i 1/4 szklanki letniej wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 i 1/2 paczki suszonych drożdży
  • mąka do oprószenia ciasta i ponownego wyrobienia po miksowaniu
  • 1 jajko
  • 1/4 szklanki mleka

PRZYGOTOWANIE


  • Mąkę z drożdżami i wodą, solą miksować hakiem w malakserze lub ręcznie wyrabiać.
  • Czynność tę należy wykonywać około 20 minut.
  • Wyjąć z misy, ciasto będzie się kleiło.
  • Na stolnicy z mąką lekko wyrobić, ciasto powinno być suche i elastyczne.
  • Przełożyć do oprószonej mąką misy i odstawić na około 1 i 1/2 godziny w ciepłe miejsce.
  • Ciasto po wyrośnięciu należy uderzyć pięścią i podzielić na około 15 równych części.
  • Każdą część rozwałkować na około 15 cm.
  • Odłożyć na stół lub stolnicę na około 30 minut.
  • Posmarować jajkiem wymieszanym z mlekiem.
  • Piec w nagrzanym do 220 stopni piekarniku około 15 minut.
  • Forma do pieczenia musi być mocno nagrzana w temperaturze około 240 stopni.
  • Temperaturę obniżyć do 220 stopni i piec od 10 do 16 minut.
  • Pita ma być miękka, a nie chrupiąca.
  • Pitę można wypełnić warzywami lub dodać do różnych potraw.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *