Schab pieczony

SKŁADNIKI


  • 1 i 1/2 kg schabu bez kości
  • kilka ząbków czosnku opcjonalnie
  • 4 łyżki majeranku
  • 4 łyżki papryki czerwonej sproszkowanej łagodnej
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 płaska łyżeczka czarnego pieprzu
  • forma najlepiej zamykana w kształcie keksówki lub żaroodporne naczynie zamykane

PRZYGOTOWANIE


  • Mięso umyć, osuszyć i naciąć nożem ostrym kilka centymetrowe szczeliny.
  • Umieścić w nich ząbki czosnku.
  • Na dno formy wlać wodę zimną tak aby przykryła lekko całe dno.
  • Wsypać połowę przypraw na dno, a resztę na wierzch mięsa.
  • Przykryć i piec około 1 i 1/2 godziny w 190 stopniach.
  • Można kroić dopiero po całkowitym wystygnięciu.
  • Podawać na chleb.
  • Można zalać galaretą do mięs.

Komentarze Dodaj swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *