Babka parzona gotowana

SKŁADNIKI


CIASTO:

  • 1 kostka margaryny (kasia)
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka cukru zwykłego (najlepiej drobny)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 6 jaj
  • 20 ml spirytusu lub białej wódki
  • margaryna do wysmarowania formy i bułka tarta
  • forma do gotowania babki (koszt ok. 50 zł) rozmiar formy jest taki sam możliwy jest tylko różnorodny kształt

 

POLEWA:

  • 3 łyżki wody
  • 1/2 kostki masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżki kakao

 

PRZYGOTOWANIE


CIASTO:

  • Margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę i dodawać po jednym żółtku i po jednej łyżce mąki, a następnie wlać spirytus.
  • Osobno ubić białka i dodać na końcu do reszty masy  delikatnie mieszając.
  • Formę wysmarować margaryną i posypać bułką tartą (tylko formę nie pokrywkę).
  • Formę włożyć do odpowiedniego garnka wypełnionego zimną wodą do 3/4 wysokości formy.
  • Gotować około 1 i 1/2 godziny. Forma musi być obciążona. Do obciążenia  stosuję wyszorowane i wyparzone kamienie (tylko do tego celu). Gdy część wody wyparuje należy uzupełniać garnek wodą, ale zawsze gorącą.
  • Wyciągamy ostrożnie najpierw kamienie, potem formę i otwieramy ustawiając na desce lub innym podkładzie i wyciągamy babkę.
  • Czekamy około 3 minut i polewamy przygotowaną polewą (stosuję do tego silikonowy pędzel).
  • Po wystygnięciu jest gotowa do spożycia.

POLEWA:

  • Masło rozpuścić, dodać wodę i 1/2 szklanki cukru następnie wsypać kakao i zagotować razem wszystkie składniki.
  • Polewać ciepłą babkę.

Babkę gotowaną zawsze piekę na święta wielkanocne, ale moja rodzina lubi rozkoszować się nią cały rok.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *