Malinowy curd

SKŁADNIKI


  • 300 g malin (mogą być mrożone)
  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • 100 g cukru drobnego
  • 70 g masła
  • 4  łyżki soku z cytryny

PRZYGOTOWANIE


  • Maliny włożyć do garnka, doprowadzić do wrzenia.
  • Przecedzić przez sitko, aby pozbyć się pestek.
  • Po ostudzeniu dodać jajka, żółtka i sok.
  • Gotować na małym ogniu ciągle mieszając.
  • Po chwili dodać masło.
  • Cały czas mieszać rózgą lub łyżką drewnianą.
  • Masa musi zgęstnieć.
  • Odstawić.
  • Wlać do wyparzonego słoika i można pozostawić w lodówce około 7 dni.
  • Malinowy curd można podawać jako deser lub wypełnienie do babeczek.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *