Perliczka szpikowana boczkiem

SKŁADNIKI


  • perliczka
  • kilka 1/2 cm grubości plastrów boczku (wykałaczki do szpikowania)
  • majeranek opcjonalnie
  • sól opcjonalnie
  • pieprz biały 1/2 łyżeczki
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 1/2 szklanki gorącej wody

PRZYGOTOWANIE


  • Perliczkę umyć, pokroić na części.
  • Posypać przyprawami.
  • Małe kawałki boczku umocować za pomocą wykałaczek w kilka miejsc każdego kawałka perliczki.
  • Doprawioną perliczkę położyć na rozgrzaną patelnię.
  • Czosnek zmiażdżyć nożem i położyć na mięso.
  • Smażyć mięso na dużym ogniu przez kilka minut z obu stron.
  • Dodać gorącą wodę i dusić mięso około 40 minut.
  • Podawać z ziemniakami i warzywami gotowanymi.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *