Szynka golonkowa z szynkowara

SKŁADNIKI


  • około 1200g mięsa – golonki surowej
  • przyprawy:
  • 1 łyżka soli zwykłej
  • 3 łyżki majeranku
  • 2 łyżeczki czarnego pieprzu2 łyżeczki papryki łagodnej
  • 1/2 łyżeczki tymianku

PRZYGOTOWANIE


  • Golonkę umyć i przełożyć do naczynia z zimną, ale przegotowaną wodą.
  • Trzymać w lodówce przez około 1 godzinę.
  • Po wyjęciu mięso pokroić na części, tak aby można było umieścić w szynkowarze.
  • Następnie przełożyć do miski z przygotowanymi wcześniej przyprawami i kilka minut mięso mieszać w misce.
  • Po połączeniu składników mięso włożyć do szynkowara. Przycisnąć płytką nałożyć sprężynę i przycisnąć klamrą.
  • Przygotować garnek, na dno wyłożyć ściereczkę, wlać zimną wodę i umieścić szynkowar.
  • Gotować około 90 minut.
  • Po ugotowaniu odstawić i przełożyć na ok. 8-10 godzin do lodówki. Szynkowar spłukać gorącą wodą i wyjąć szynkę.
  • Szynkę golonkową można podawać z sosem na zimno np. serowo- paprykowy lub chrzanowy indywidualnie dobierając do smaku.

WSKAZÓWKI

  • Szynkowar można kupić w sklepie z akcesoriami kuchennymi jest to wydatek ok. 50 złotych.
  • Można przygotować szynki z każdego mięsa wieprzowego i drobiowego.
  • Tak przygotowany wyrób jest smaczny i daje nam pewność, że wiemy co jemy.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *