Chleb z mąki chlebowej 750

SKŁADNIKI


  • 700 g mąki chlebowej 750
  • 2 płaskie łyżki soli
  • 30 g masła roztopionego
  • 1 saszetka suchych drożdży (15 g)
  • 1 łyżeczka cukru
  • 150 ml letniego mleka
  • 300 ml letniej wody

PRZYGOTOWANIE


  • Mąkę, sól, cukier i drożdże wymieszać łyżką.
  • Wsypać do misy malaksera.
  • Wlać mleko i wodę, miksować hakiem około 10 minut.
  • Dodać roztopione masło.
  • Wyrabiać dalej około 5 minut.
  • Przełożyć ciasto do miski oprószonej mąką.
  • Odstawić w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny.
  • Wyjąć ciasto uderzyć pięścią i złożyć w kopertę.
  • Uformować wałek, położyć na oprószoną mąką formę.
  • Odstawić ponownie w ciepłe miejsce na około 20 minut.
  • Chleb naciąć ostrym nożem w kilku miejscach.
  • Posmarować wodą.
  • Włożyć do nagrzanego do 240 stopni piekarnika na około 10 minut, zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i piec dalej około 20 do 25 minut.
  • Wyjąć na kratkę.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *